Bereikbaarheid

De Koninklijke Academie voor Overzeese Wetenschappen bevindt zich in de gebouwen van de Koninklijke Sterrenwacht te Ukkel, 1180 Ringlaan 3. U kunt een afspraak maken via het secretariaat om de Academie te bezoeken. Bij aankomst op de Sterrenwacht vraagt U het onthaal om het secretariaat op de hoogte te brengen van uw aanwezigheid, waarna iemand van het secretariaat U zal komen begroeten. 

De activiteiten zoals internationale conferenties of thema dagen van de Academie vinden gewoonlijk plaats op het Paleis der Academiën, Hertogstraat 1, Brussel.  

 

Met het openbare vervoer

Vanaf het Centraal Station
 • Vanaf het centraal station de bus 38 van de STIB/MIVB nemen in de richting 'Helden'
 • Afstappen aan de halte 'Houzeau'
 • Vandaar de Houzeaulaan bergopwaarts volgen tot aan de Sterrenwacht (+/-5 min. stappen)
 • Als alternatief kan u:
 • wandelen tot aan de tramlijn 92 in de buurt van het Koninklijk Paleis. Neem vanaf halte "Paleizen" de tram 92 richting "Fort Jaco" tot aan de halte "Lancaster".
 • Volg te voet de Mercuriuslaan en de Ringlaan tot aan de hoofdingang (+/-15 min. stappen)
Vanaf het Zuid Station
 • Neem de tram 4 richting P STALLE bestemming STALLE P. ... stap af aan de halte HELDEN (15 min).
 • Stap tot de halte HELDEN, gelegen aan FRELAAN 11/RODESTRAAT om over te stappen.
 • Neem de bus 43 richting STERRENWACHT. Stap af aan de halte STERRENWACHT (5 min).
Vanaf Station St.-Job
 • Het station van St.-Job ligt op 10 minuten te voet van de Sterrenwacht:
 • Volg J.P. Carsoellaan bergop, Mercuriuslaan en Ringlaan tot aan de hoofdingang.
 • Het station is bereikbaar via het Noord Station en ligt op de lijn Mechelen-Halle.

M.I.V.B. site
N.M.B.S. site
De Lijn site

 

Met de auto

 
Vanaf E19: Antwerpen - Brussel

Uitrit 18, Ruisbroek-Drogenbos nemen.

Aan de uitrit, links de richting Ukkel-Uccle nemen. U bent in de Stallestraat. Volg de Stallestraat langs meerdere verkeerslichten, een rond punt en nog enkele verkeerslichten tot aan de Brugmannlaan, waar u rechts de De Frélaan inslaat (net voorbij een pleintje waar er een GB-supermarkt is).
Voorbij het Delhaize-grootwarenhuis, neemt u rechts de Houzeaulaan, en aangekomen op de Ringlaan, rijdt u de hoofdingang binnen (Ringlaan 3).

Vanaf de E19: Parijs-Bergen in de richting van Brussel

Richting Ring West, Gent-Brussel volgen. De autoweg verlaten in Ruisbroek-Drogenbos, uitrit 18 Aan de uitrit, rechts de richting Ukkel-Uccle nemen, u bent in de Stallestraat. Volg de Stallestraat langs meerdere verkeerslichten, een rond punt en nog enkele verkeerslichten tot aan de Brugmannlaan, waar u rechts de De Frélaan inslaat (net voorbij een pleintje waar er een GB-supermarkt is).
Voorbij het Delhaize-grootwarenhuis, neemt u rechts de Houzeaulaan, en aangekomen op de Ringlaan, rijdt u de hoofdingang binnen (Ringlaan 3).

Vanaf de E40: Luik-Leuven in de richting van Brussel

Volg de autosnelweg tot in Brussel, waar u links blijft om de richting 'zuid' te kiezen (richting Montgomery).

Vervolgens gewoon rechtdoor blijven rijden (Reyerslaan, Louis Schidtlaan, Generaal Jacqueslaan) tot in het Terkamerenbos. Aan de rondpunt rijdt u links het bos in.
In het bos, neemt u de 2de uitrit, naar de De Frélaan. Aan de derde verkeerslichten op de De Frélaan, links de Houzeaulaan inslaan.
Bij het rond punt aangekomen, bent u op de Ringlaan, waar u de hoofdingang binnenrijdt (Ringlaan 3)

Vanaf de E411: Namen - Brussel

Na de uitrit Jesus-Eik, door de tunnel onder de Ring rijden, en vervolgens de eerste uitrit Ouderghem nemen.
Aan de 3de verkeerslichten, links de Vorstlaan nemen, richting Bosvoorde. Ongeveer 2 km verder, aan de renbaan van Bosvoorde, schuin links de Terhulpensesteenweg inslaan. Altijd rechtuit tot aan een kruispunt in T-vorm, daar rechts de Waterlosesteenweg nemen. Deze steenweg volgen tot aan de 2de verkeerslichten, en daar linksaf de De Frélaan inrijden. Aan de derde verkeerslichten, links de Houzeaulaan inrijden tot aan de Ringlaan bij het rondpunt. Daar Ringlaan 3 binnenrijden. U bent nu op het plateau van Ukkel.

 

Vanaf de luchthaven

Vanaf de internationale luchthaven van Brussel (Zaventem) bereikt u de KSB als volgt :

Vliegtuig + wagen
 • Verlaat de luchthaven in de richting van Brussel (A0). Dwars de Ring, zonder hem evenwel te volgen. Daarna ziet u een Holiday Inn hotel aan de rechterkant en iets verder, de gebouwen van de NATO.
 • Volg verder de Leopold III-laan. U komt vervolgens op een kruispunt in T-vorm; sla links af en volg de Generaal Wahislaan in de richting van het Meiserplein. Rechtdoor blijven rijden.
 • U rijdt achtereenvolgens langs de Reyerslaan, de Brand Whitlocklaan, de St Michellaan, de Louis Schmidtlaan en de Generaal Jacqueslaan.
 • Aan het einde van de Generaal Jacqueslaan, de richting Terkamerenbos volgen. Aan het rondpunt draait u links het bos in.
 • Eenmaal in het Terkamerenbos, neemt U de 2de uitrit naar de De Frélaan.
 • Aan de derde verkeerslichten, links de Houzeaulaan nemen.
 • Aangekomen op het rond punt, bent U op de Ringlaan, waar U de hoofdingang binnenrijdt (Ringlaan 3).
Vliegtuig + trein

Rechtstreekse trein vanaf Brussels Airport naar Saint-Job, van maandag tot vrijdag (geen weekend) elk uur 5:39-21:39 (duur ~ 45 minuten).