Colonial Sources, een samenwerking tussen het Rijksarchief en het AfricaMuseum, wil een digitaal platform ontwikkelen als toegangspoort tot archieven en kennis over het Belgisch, Burundees, Congolees en Rwandees koloniaal verleden. In het platform worden ook de biografische instrumenten van de Koninklijke Academie voor Overzeese Wetenschappen geïntegreerd.
Met Colonial Sources willen het Rijksarchief en het AfricaMuseum voor het eerst bestaande maar vooralsnog versnipperde collecties en informatie m.b.t. de Belgische koloniale periode samenbrengen op één plaats. Via het online portaal zullen bezoekers kunnen zoeken naar archiefbronnen, -collecties en contextinformatie over de koloniale geschiedenis van België, Burundi, DR Congo en Rwanda. Er zal ook worden doorverwezen naar gedigitaliseerde bronnen, inventarissen of datasets.
Colonial Sources vertrekt in een eerste fase van de (gedigitaliseerde) collecties en onderzoeksinstrumenten van het Rijksarchief, het AfricaMuseum en de Koninklijke Academie voor Overzeese Wetenschappen. Voor de contextinformatie over belangrijke historische actoren doet het platform beroep op de biografische werkinstrumenten van de KAOW: de Belgische koloniale biografie / Belgische overzeese biografie (verschenen tussen 1948-1958 / 1968-2015) en het Biografisch woordenboek van de Belgen overzee (vanaf 2011).
Hier bovenop heeft Colonial Sources ook een educatief luik. Op basis van courante vragen over het Belgisch kolonialisme wil het online pedagogische dossiers voor leerkrachten en leerlingen uit het middelbaar onderwijs aanbieden. Hierbij staan primaire bronnen centraal. Op deze manier kunnen archiefinstellingen hun koloniale collecties voor een breed en jong publiek in de kijker plaatsen.